Skillnaden mellan retro och vintage
Begreppen retro och vintage används flitigt inom både mode- och inredningsbranschen. Man kan fråga sig ifall det är någon skillnad i betydelse mellan de båda benämningarna, för de används ofta som synonymer. Det är egentligen inte helt rätt att likställa orden, då det finns en skillnad i betydelse dem emellan.
Man kan väl säga så här;
Retroprylar, retromöbler, retrokläder m m ser gamla ut, men är nytillverkade. De är gjorda med de äkta, gamla prylarna från förr som modeller. Retroprylar har oftast en fin och ren finish.
Vintageprodukter däremot är gamla. De får gärna ha slitmärken som ger en gammaldags patina.
Lite förvillande är det dock då ordet vintage idag används väldig flitigt även för nytillverkade varor. Inom inredningssektorn finns det som bekant olika stilar. Vintage-stilen är en sådan. Produkter i vintagestil är gjorda så att de ser ut att vara gamla och lite slitna, men de kan alltså vara helt nytillverkade. Det ska se ut som om de har en naturlig patina.
Många möbelbutiker säljer varor som sorterar under kategorin “Vintage“. En del företag säljer endast gamla, begagnade möbler eller kläder och kallar detta för vintage, andra säljer nytillverkade vintageprodukter som ser ut som gamla. Ordet vintage likställs ibland med ordet begagnat.
Det är intressant att studera språkets utveckling och hur ord kan ändra mening över tid och användas på olika sätt. Vad som är rätt eller fel i fallet med orden “retro/vintage” är vi inte rätt personer att uttala oss om, men vi har sett att båda orden nyttjas flitigt och ofta tillsammans i butiker som säljer både retro- och vintageprodukter. T ex hos Ginza och Magasin 11, där många retroprylar har fått produktbeskrivningar där ordet “Vintage” ingår.